Activiteiten

De Stichting Tilburgse Taol is van vele markten thuis en organiseert een scala aan activiteiten op het gebied van taal en (volks)cultuur. Hieronder een overzicht.

Taolbèttel met het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol
Jaarlijks in de eerste helft van november 
De ‘gezelligste avond van Tilburg’ kent een druk en vooral creatief programma. De Taolbèttel wordt gestreden In vijf rondes, waarin vragen over Tilburg en de Tilburgse Taol de revue passeren. Uiteraard is de belangrijkste ronde het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol. Van ieder team gaat een van de leden meeschrijven aan het Dikteej om zo extra punten te verdienen. Maar er wordt niet alleen gestreden. Verschillende optredens, geven een speciaal tintje aan de avond.  

Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol
Het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol wordt afgenomen tijdens een van de rondes van de Taolbèttel. Niet alleen leden van de teams nemen hieraan deel. De deelnemers van de Taolklas doen met dit Dikteej hun ‘eindexamen’. De winnaar van het Dikteej ontvangt - net als andere jaren - de Cees Robben bokaal, de wisselbeker voor degene met de minste fouten in het Dikteej.
Kènderkwèèk
Elk jaar tussen carnaval en medio april
Kènderkwèèk is de Tilburgse dialectliedjeswedstrijd voor basisscholen die elk jaar door de Stichting Tilburgse Taol, Factorium Podiumkunsten en Stadsmuseum Tilburg georganiseerd wordt. Scholen die aan de wedstrijd meedoen krijgen de beschikking over lesmateriaal, begeleiding bij het instuderen van de liedjes, een les waarin aandacht is voor erfgoed en dialect en mogen meedoen aan het afsluitende festival waarin de scholen het medio april tegen elkaar opnemen. Liedjes zijn in het Tilburgs dialect en worden speciaal voor kinderen geschreven. Ze gaan vaak over actuele thema's of typisch Tilburgse gebeurtenissen.

Taolklas Tilburgs dialect
Jaarlijks 8 lessen in de periode april tot en met november,
In  lessen leren de cursisten het Tilburgs dialect schrijven en kennen ze de cultuurhistorische achtergrond van deze streektaal. De ‘Leergang Tilburgs Dialect’ is een initiatief dat de Stichting Tilburgse Taol samen met het Stadsmuseum Tilburg heeft ontwikkeld.
Dialectprijs van Brabant
Om de twee jaar
De prijs wordt onder auspiciën van Erfgoed Brabant toegekend aan een persoon of activiteit die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het Brabants dialect. De voorzitter van de Stichting Tilburgse Taol is lid van de jury.
Et Schrèèfatteljee
Doorlopend, om de zes weken
Et Schreèèfatteljee is een samenwerking met de Bibliotheek Midden-Brabant. Mensen die het schrijven van het Tilburgs dialect beheersen helpen elkaar bij het schrijven in het Tilburgs. De bijeenkomsten vinden plaats in de Centrale Bibliotheek. Belangstelling? Neem contact op met Theo van Iersel, secretaris@tilburgsetaol.nl.
Ontwikkelen en uitgeven van boeken, CD's en andere materialen
Doorlopend
De Stichting Tilbugse Taol ontwikkelt en geeft boeken en CD's uit, soms in samenwerking met andere organisaties. Voorbeelden zijn het Tilburgs Liedboek, het Tilburgs kookbuukske, het Tilburgs woordenboek 'Goedgetòld - diksjenèèr van de Tilbörgse taol'  en een Kuifje-album in het Tilburgs, en de cd’s Schôon Likes en Bietels op z’n Brabants. Nog altijd populair is het Tilburgs Leesplèngske.

Activiteiten waarbij de Stichting Tilburgse Taol in het verleden betrokken was:


Driekoningen zingen
Elk jaar op 6 januari
Driekoningengroepjes kunnen op Driekoningendag 6 januari in Midden-Brabant voor een jury zingen. Ze houden daarmee een eeuwenoude traditie in stand. Deelnemende groepen kunnen terecht op zestien plaatsen in Tilburg, en in Goirle, Hilvarenbeek, Diessen, Moergestel, Berkel-Enschot, Kaatsheuvel en Loon op Zand.

Tussen de schuifdeuren
Regelmatig in juni
Dit kleinschalige en laagdrempelige evenement is een open podium voor mensen uit Tilburg en omgeving die voordrachtjes, liedjes en sketches kennen.

Tilburgse fotocursus
Elk jaar in het najaar, onderdeel van de Tilburg Akkedeemie
Fotografie zit in de lift dankzij de digitale fotografie. Mensen willen beter leren fotograferen. Een behoorlijk aantal mensen richt de camera op de eigen omgeving, in dit geval Tilburg. De cursus, onder leiding van beroepsfotograaf Jan Stads, richt zich op beide: het verbeteren van de fotografie en het cameragebruik en Tilburg leren ontdekken als ideale plek om mooie foto’s te maken.

Gouwe Peerke
Jaarlijkse uitreiking op 27 oktober
‘Gouden Peerke’ is een onderscheidingdie jaarlijks toegekend wordt aan een persoon, bedrijf, instelling of organisaties in Midden-Brabant (013-gebied) die de werken van barmhartigheid in de praktijk brengt.


Brabantse Tonpraot Akkedeemie
Elk jaar in het najaar
De Brabantse Tonpraot Akkedeemie is in september 2008 van start gegaan. De opleiding is een initiatief van de Stichting Tilburgse Taol, de Carnavalsstichting Tilburg en de Tilburgse carnavalsvereniging De Fènpruuvers. Professionele leerkrachten leren de studenten onder meer het schrijven van een tekst, het ontwikkelen van een typetje en het brengen van een tonpraot. De cursus eindigt met een examen dat door publiek wordt bijgewoond. Deelnemers komen uit heel Brabant.