Archief

2016
Inschrijving Tilburgse Taolbèttel 2016 geopend en kaartverkoop gestart 
24 september '16
Op 5 november zal voor de derde keer de Tilburgse Taolbèttel gehouden worden. Dit keer in Theater De Boemel in de Spoorzone. Teams van vijf personen gaan dan met elkaar de strijd aan om de titel ‘Et Biste Bèttel Tiem’. Een van de onderdelen van de Taolbèttel is het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol, dat ieder jaar door de Stichting Tilburgse Taol wordt georganiseerd. De inschrijving is geopend, zowel voor de teams als voor bezoekers.  [Inmiddels zijn alle kaarten, zowel individueel als voor teams uitverkocht!]
Nieuw deelnemers aan Et Schrèèfatteljee welkom 
25 juli '16
Voor mensen die in het Tilburgs (willen) schrijven, organiseren de Bibliotheek Midden-Brabant en de Stichting Tilburgse Taol Et Schrèèfatteljee. Maandelijks komt een groep mensen in de bibliotheek (locatie centrum) bij elkaar om met elkaar van gedachten te wisselen over wat er door hen geschreven is. Nieuwe deelnemers aan het Et Schrèèfatteljee zijn altijd welkom. De volgende bijeenkomst is op 23 augustus, 19.30 uur. Het thema is dan 'Vekaansie'. Als je belangstelling hebt, kun je aanschuiven op 23 augustus of contact opnemen met Theo van Iersel, secretaris van de Stichting Tilburgse Taol, secretaris@tilburgsetaol.nl
Basisschool Tiliander winnaar van jubileumeditie van Kènderkwèèk
16 april '16
Het was spannend, de strijd tussen de winnende scholen van de afgelopen negen edities, maar uiteindelijk won basisschool Tiliander de tiende editie van Kènderkwèèk. De basisschool uit het centrum van Tilburg mag daardoor de wisselbeker definitief houden. 
Basisscholen zingen in Tilburgs dialect tijdens songfestival Kènderkwèèk
15 maart '16
Het Kènderkwèèk-festival met liedjes voor Tilburgse basisscholen wordt op vrijdagmorgen 15 april 2016 voor de tiende keer gehouden. Dit landelijk unieke festival is een wedstrijd waarin door leerlingen van basisscholen uit Tilburg en omgeving liedjes in het Tilburgs en over Tilburg worden gezongen. 
Tilburgse Taolklas weer van start
4 maart '16
De Stichting Tilburgse Taol start half april wederom met een cursus om het schrijven van de Tilburgse Taol onder de knie te krijgen.
Et Schrèèfatteljee voor mensen die in het Tilburgs willen schrijven 
10 februari '06
Het Tilburgs mag zich in een stijgende belangstelling verheugen. De Bibliotheek Midden-Brabant en Stichting Tilburgse Taol vinden de tijd rijp om mensen die in de Tilburgse Taol willen schrijven bij elkaar te brengen in een Schrijfatelier: Et Schrèèfatteljee

Stichting Tilburgse Taol neemt grave in ontvangst
6 januari '16
Het bijna voltallige bestuur van de Stichting Tilburgse Taol heeft ten burele van ontwerper Sander Neijnens het door haar geadopteerd onderdeel van TilburgsAns in ontvangst genomen: de grave. 

2015
  Stichting Tilburgse Taol adopteert accent
17 december '15
Tilburg krijgt binnenkort zijn eigen lettertype: TilburgsAns. Onderdelen van dit lettertype kunnen geadopteerd worden. De Stichting Tilburgse Taol heeft besloten de accent grave te adopteren.
 Evaluatie van de Tilburgse Taolbèttel 
20 november '15 
Genoten van de tweede Tlburgse Taolbèttel? Of juist niet? Laat het ons weten en vul het evaluatieformulier van de Tilburgse Taolbèttel in. Zodat we de tweede editie van de Taolbèttel volgend jaar nog beter kunnen maken.
 Èègewèès is ok wèès winnaar van de Taolbèttel 
15 november '15 
Na een spannende shootout-vraag is het team Èègewèès is ok wèès winnaar van de Taolbèttel geworden. Angela van Abeelen won voor de derde keer het Dikteej, na eerder in 2012 en 2013 de Cees Robben Trofee gewonnen te hebben.
 Tilburgs Kuifje-album verkrijgbaar vanaf 13 november 2015
30 oktober '15
Het boek De avventure van Kuifje: De sieraoj van Bianca Castafiore zal vanaf 13 november verkrijgbaar zijn. Softcover en ongenummerde hardcover exemplaren zijn in de boekhandel te koop; een gelimiteerde hoeveelheid genummerde hardcover exemplaren zijn bij de Stichting Tilburgse Taol te bestellen.
 Inschrijving Tilburgse Taolbèttel 2015 geopend en kaartverkoop gestart
13 september '15
Op 14 november is het weer zover. Dan zal voor de tweede keer de Tilburgse Taolbèttel gehouden worden in MFA De Symfonie. Teams van vijf personen gaan dan weer met elkaar de strijd aan om de titel ‘Et Biste Bèttel Tiem’. In vijf rondes met spel en sensatie, moeten de teams vragen beantwoorden over Tilburg en de Tilburgse taol, om daarmee zoveel mogelijk punten te vergaren. Een van de onderdelen van de Taolbèttel is het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol. Van ieder team mag één persoon meeschrijven om zo extra punten te verdienen voor het team. 
Lees meer...
 De Coppele glansrijk winnaar van Kènderkwèèk
15 april '15
Leeftijd zegt niet alles. Het was dit jaar de jongste groep leerlingen die er met de wisselbokaal van Kènderkwèèk vandoor ging. Groep 6 van basisschool De Coppele uit Oisterwijk werd de glansrijke winnaar van de negende editie van het dialectliedjesfestival dat de Stichting Tilburgse Taol en Factorium Podiumkunsten jaarlijks organiseren.
Afsluitend festival Kènderkwèèk op 15 april in Euroscoop
6 april '15
Het afsluitende festival van het liedjesfestival Kènderkwèèk vindt plaats op woensdagochtend 15 april vanaf 9.00 uur in Euroscoop. Meer informatie en kaartverkoop via de speciale website: www.kenderkweek.nl 
Taalklas gaat in mei van start
30 maart '15
Hoewel het Tilburgs Grôot Dikteej pas plaatsvindt op 14 november 2015, organiseert de Stichting Tilburgse Taol het komende half jaar voor de vijfde keer lessen om nieuwe cursisten klaar te stomen voor de grote proef.
Kuifje in het Tilburgs
6 februari '15
De Stichting Tilburgse Taol werkt samen met Kuifje-liefhebber Hans-Georg van Liempd en enkele vertalers aan een Tilburgse uitgave van Kuifje. We zijn nog op zoek naar sponsors of voorfinanciers. Lees meer
  
2014
 Esther Nagetaal wint Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol 
27 oktober '14 
Het 21e Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol is gewonnen door Esther Nagtegaal. De tweede plaats was voor José van Lieshout en derde werd Erik van Osch. De tekst van het dikteej staat hier.
Sjèk Sjèk èn de Vloejkes winnaar van de eerste Tilburgse Taolbèttel 
27 oktober '14 
De 1e Tilburgse Taolbèttel is gewonnen door het team Sjèk Sjèk èn de Vloejkes. Dit team bestond uit onder meer voormalig tweevoudig Dikteej-winnaar Hans Hessels en nieuwbakken Dikteej-winnares Esther Nagtegaal. Het team eindigde na een spannende strijd met een gelijk puntenaantal als team Boekenschop. Teamcaptain Hans Hessels beantwoordde de beslissende vraag beter. Fotoverslag van de avond.
Scholen gezocht voor deelname aan Kènderkwèèk
1 oktober '14 
Voor de editie van Kènderkwèèk die tijdens het schooljaar 2014/2015 plaats zal vinden zijn we op zoek naar scholen. Het gaat om klassen uit de bovenbouw (of om koorklassen van maximaal 35 leerlingen).

Doe mee met Tilburgse Taolbèttel op 25 oktober 2014
24 augustus '14
Ieder jaar organiseert de Stichting Tilburgse Taol het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol. Dit jaar krijgt het Dikteej een nieuw jasje. We gaan er een echte Taolbèttel van maken.

‘Taolklas’ voor het Tilburgs Grôot Dikteej van start gegaan       
24 april '14
Een elftal deelnemers is op woensdag 23 april begonnen aan de Taolklas.

OBS De Blaak wint achtste Kènderkwèèk
10 april '14
Het was lang spannend wie de achtste editie van Kènderkwèèk zou gaan winnen, maar uiteindelijk sprak wethouder Marjo Frenk het verlossende woord: OBS De Blaak ging met de wisselbokaal aan de haal.
Opfrisaovend Tilburgse Taol
30 september '14
Op woensdag 15 oktober om 20.00 uur organiseren we een “opfrisaovend” om het schrijven van de Tilburgse Taol (weer) onder de knie te krijgen.
Kaartverkoop gestart voor liedjesfestival Kènderkwèèk op 9 april 2014
25 maart'14
De kaartverkoop is van start gegaan voor het liedjesfestival Kènderkwèèk dat op 9 april in Euroscoop gehouden wordt.
  ‘Taolklas’ voor het Tilburgs Grôot Dikteej start in april      
14 februari '14
Hoewel het Tilburgs Grôot Dikteej pas plaatsvindt eind oktober, organiseert de Stichting Tilburgse Taol voor de vierde keer lessen om nieuwe cursisten klaar te stomen voor de grote proef.
  

Het archief van voorgaande jaren wordt later beschikbaar gemaakt.