Archief

 2019  
Bij het overlijden van taalsergeant Wil Sterenborg
21 mei 2019
Vorige week overleed Wil Sterenborg, grondlegger van de spelling van de Tilburgse Taol. Tim van der Avoird, voorzitter van de Stichting Tilburgse Taol, gaat in op de grote betekenis van Wil Sterenborg voor het Tilburgs dialect.
Ruben de Bruijn illustrator van nuuw Tilburgs leesplèngske
30 maart '19
De Tilburgse illustrator Ruben de Bruijn gaat de illustraties voor het nieuwe Tilburgse leesplankje maken. Uit vijf genomineerden viel de keuze op De Bruijn vanwege zijn bijzondere stijl, die het mogelijk maakt een opvallend nieuw leesplankje te maken dat goed aansluit bij de huidige Tilburgse identiteit.


Illustrator voor nuuw Tilburgs leesplèngske wordt bekend gemaakt op 30 maart 2019
25 maart '19
In het TijdLab van de LocHal wordt op 30 maart 2019 bekend gemaakt welke illustrator de tekeningen voor het nieuw Tilburgs leesplankje gaat maken. Vijf illustratoren hebben eerder voorstellen gepresenteerd voor dat nuuwe Tilburgs leesplèngske.

Vijf illustratoren in de race om nuuw Tilburgs leesplèngske te maken
10 maart '19
In het TijdLab van de LocHal wordt gewerkt aan een nieuw Tilburgs leesplankje. Vijf illustratoren hebben voorstellen ingediend voor dat nuuwe Tilburgs leesplèngske. Zij presenteren op 16 maart 2019 om 14.00 uur hun ideeën voor het leesplankje.

 
Gezocht: illustrator voor Nuuw Tilburgs Leesplèngske
4 februari '19
In het Tijdlab van bibliotheek LocHal in het centrum van Tilburg worden in januari, februari en maart 2019 woorden en afbeeldingen ingezameld voor het Nuuw Tilburgs Leesplèngske. Het nieuwe leesplankje wordt daarna geïllustreerd door een professionele illustrator.  Geïnteresseerde illustratoren kunnen tot 1 maart 2019 hun voorstellen voor hetNuuw Tilburgs Leesplèngske indienen. Half maart vindt er in het TijdLab een presentatie plaats van de kanshebbende voorstellen.

Tilburgse Taolklas weer van start
26 januari '19
Wegens enorme belangstelling start de Stichting Tilburgse Taol in april 2019 wederom met een cursus om het schrijven van de Tilburgse Taol onder de knie te krijgen.
 
2018
 
Stichting Tilburgse Taol lanceert de Tilburgse vertaalservice
11 november '18
Vanaf zondag 11 november 2018 heeft de Stichting Tilburgse Taol een speciaal mailadres gelanceerd waar je een tekst correct, eenvoudig en snel kunt laten vertalen naar de Tilburgse taol.
John van Krieken wederom de grote winnaar
8 november '18
De lustrumeditie van de Taolbèttel was een groot succes. De warme onthaal in het Factorium, fantastische optredens van Vandiekomsa en The Jukebox Boys en sfeermaker Rens Merkelbach zorgden voor een zeer geslaagde avond. De Taolbèttel bracht nieuwe spelonderdelen, maar leidde tot dezelfde winnaars: Meej Glaans was Et biste bètteltiem.

Ode aan het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol
7 november '18
Naar aanleiding van het 25e dikteej kreeg Tim van der Avoird, voorzitter van de Stichting Tilburgse Taol, het verzoek van weekblad Stadsnieuws om een ode aan het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol te schrijven.
Stadsbeiaardier speelde Tilburgse liekes
3 november '18
Dit jaar viert de Stichting Tilburgse Taol het 25-jarig bestaan. Stadsbeiaardier Carl Van Eyndhoven speelde ter gelegenheid van dit jubileum op 3 november op de beiaard van de Heikese Toren Tilburgse liekes. De liedjes zijn hier terug te luisteren.
Kluun schrijft 25ste Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol
20 september '18
Kluun, geboren in Tilburg als Raymond van de Klundert, is dit jaar de auteur van het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol, dat voor de 25ste keer wordt georganiseerd. Op zaterdag 3 november zullen verschillende Tilburgers wederom proberen het Dikteej in zo goed mogelijk Tilburgs te schrijven.
Inschrijving Tilburgse Taolbèttel 2018 geopend en kaartverkoop gestart
12 september '18
Op 3 november vieren we ons eerste lustrum! Dan zal voor de vijfde keer de Tilburgse Taolbèttel gehouden worden. Een bijzondere editie dus en die heeft ook nog eens een zilveren randje. Tijdens deze Taolb1ettel zal het 25ste Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol plaats vinden. Schrijf je nu in als team of schaf toegangskaarten als toeschouwer aan!
Alle Dikteejs ingesproken
29 april '18
Vanaf nu zijn alle Dikteejs die sinds 1994 zijn verschenen niet alleen in geschreven, maar ook in uitgesproken vorm beschikbaar op deze site.
Berkeloo wint twaalfde editie van Kènderkwèèk
12 april '18
Het niveau was ongekend hoog dit jaar, zei de jury. Maar er toch kon maar één school de winnaar zijn. En dat werd Berkeloo.
Tilburgse Taolklas weer van start
28 januari '18
Wegens enorme belangstelling start de Stichting Tilburgse Taol in april 2018 wederom met een cursus om het schrijven van de Tilburgse Taol onder de knie te krijgen.
   
 2017  
Tiem 'Meej glaans' wint 4e Taolbèttel 
4 november '17
De 4e Taolbèttel is gewonnen door Tiem 'Meej glaans'. Degene die namens het team meeschreef aan het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol bleek ook de winnaar van dat dikteej te zijn. Het was dezelfde winnaar als afgelopen jaar: John van Krieken.
 
 Stem op de Stichting Tilburgse Taol tijdens de Rabobank Clubkas campagne!
8 oktober '17
In de afgelopen jaren heeft de Rabobank Tilburg en omstreken vaak een financiële bijdrage geleverd aan activiteiten en uitgaven van de Stichting Tilburgse Taol. Daarover besloot de bank toen zelf. Met ingang van dit jaar hebben de leden van de bank een belangrijke stem in het verdelen van sponsorgelden. Stem op de Stichting Tilburgse Taol!
Presentatie boek Harrie den Haon tijdens tournee langs boekhandels
20 september '17
Het boek Harrie den Haon van den Haajkaantsebaon wordt gepresenteerd tijdens een tournee langs boekhandels in Tilburg en omgeving in het weekend van 23 en 24 september 2017. Erik van Os en Marieke Coenen zullen tijdens de tournee niet alleen voordragen uit het boek, maar ook wordt het boek als lied gezongen door Erik van Os en Ad van Dongen.
Doe mee aan de Taolbèttel
18 september '17
De Tilburgse Taolbèttel 2017 vindt plaats op zaterdagavond 4 november 2017 om 20.00 uur in MIDI Tilburg. Inschrijven als team is niet meer mogelijk maar het kopen van kaarten voor de Taolbèttel 2017 kan nog steeds via het Taolbèttel Tikketketoor
Bestel nu alvast het Tilburgse kinderboek 'Harrie den Haon'
8 september '17
Het humoristische kinderboek Harrie den Haon van den Haajkantsebaon verschijnt op 23 september 2017, maar is nu al voor te bestellen in onze webshop. Verzeker je nu alvast van een exemplaar, dan vis je zeker niet achter het net. (En snelle beslissers krijgen er een gratis Tilburgs Mèmmeriespèlleke bij!)
 Koningskwis in het kader van '10 dagen op pad voor de koning'
29 maart '17
Erfgoedinstellingen in de stad hebben zich verenigd en komen in de 10 dagen voorafgaand aan Koningsdag met een vorstelijk programma. De Stichting Tilburgse Taol heeft aangeboden om, als onderdeel daarvan, een Koningskwis te organiseren op de locaties van De Wever, de organisatie op het gebied van ouderenzorg.
   Tilburgse Taolklas weer van start
22 februari '17
De Stichting Tilburgse Taol start in april wederom met een cursus om het schrijven van de Tilburgse Taol onder de knie te krijgen. Leer goed Tilburgs schrijven in acht avonden.


 2016  
   Fèèn Femielie wint Taolbèttel; John van Krieken maakt Dikteej het best
6 november '16
Het was een gezellige en gezellig drukke avond op 5 november in Bleyemakerij De Boemel, het knusse theater van Gerard Korthout in de Spoorzone.
Inschrijving Tilburgse Taolbèttel 2016 geopend en kaartverkoop gestart 
24 september '16
Op 5 november zal voor de derde keer de Tilburgse Taolbèttel gehouden worden. Dit keer in Theater De Boemel in de Spoorzone. Teams van vijf personen gaan dan met elkaar de strijd aan om de titel ‘Et Biste Bèttel Tiem’. Een van de onderdelen van de Taolbèttel is het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol, dat ieder jaar door de Stichting Tilburgse Taol wordt georganiseerd. De inschrijving is geopend, zowel voor de teams als voor bezoekers.  [Inmiddels zijn alle kaarten, zowel individueel als voor teams uitverkocht!]
Nieuw deelnemers aan Et Schrèèfatteljee welkom 
25 juli '16
Voor mensen die in het Tilburgs (willen) schrijven, organiseren de Bibliotheek Midden-Brabant en de Stichting Tilburgse Taol Et Schrèèfatteljee. Maandelijks komt een groep mensen in de bibliotheek (locatie centrum) bij elkaar om met elkaar van gedachten te wisselen over wat er door hen geschreven is. Nieuwe deelnemers aan het Et Schrèèfatteljee zijn altijd welkom. De volgende bijeenkomst is op 23 augustus, 19.30 uur. Het thema is dan 'Vekaansie'. Als je belangstelling hebt, kun je aanschuiven op 23 augustus of contact opnemen met Theo van Iersel, secretaris van de Stichting Tilburgse Taol, secretaris@tilburgsetaol.nl
Basisschool Tiliander winnaar van jubileumeditie van Kènderkwèèk
16 april '16
Het was spannend, de strijd tussen de winnende scholen van de afgelopen negen edities, maar uiteindelijk won basisschool Tiliander de tiende editie van Kènderkwèèk. De basisschool uit het centrum van Tilburg mag daardoor de wisselbeker definitief houden. 
Basisscholen zingen in Tilburgs dialect tijdens songfestival Kènderkwèèk
15 maart '16
Het Kènderkwèèk-festival met liedjes voor Tilburgse basisscholen wordt op vrijdagmorgen 15 april 2016 voor de tiende keer gehouden. Dit landelijk unieke festival is een wedstrijd waarin door leerlingen van basisscholen uit Tilburg en omgeving liedjes in het Tilburgs en over Tilburg worden gezongen. 
Tilburgse Taolklas weer van start
4 maart '16
De Stichting Tilburgse Taol start half april wederom met een cursus om het schrijven van de Tilburgse Taol onder de knie te krijgen.
Et Schrèèfatteljee voor mensen die in het Tilburgs willen schrijven 
10 februari '06
Het Tilburgs mag zich in een stijgende belangstelling verheugen. De Bibliotheek Midden-Brabant en Stichting Tilburgse Taol vinden de tijd rijp om mensen die in de Tilburgse Taol willen schrijven bij elkaar te brengen in een Schrijfatelier: Et Schrèèfatteljee

Stichting Tilburgse Taol neemt grave in ontvangst
6 januari '16
Het bijna voltallige bestuur van de Stichting Tilburgse Taol heeft ten burele van ontwerper Sander Neijnens het door haar geadopteerd onderdeel van TilburgsAns in ontvangst genomen: de grave. 

 
2015
   Stichting Tilburgse Taol adopteert accent
17 december '15
Tilburg krijgt binnenkort zijn eigen lettertype: TilburgsAns. Onderdelen van dit lettertype kunnen geadopteerd worden. De Stichting Tilburgse Taol heeft besloten de accent grave te adopteren.
  Evaluatie van de Tilburgse Taolbèttel 
20 november '15 
Genoten van de tweede Tlburgse Taolbèttel? Of juist niet? Laat het ons weten en vul het evaluatieformulier van de Tilburgse Taolbèttel in. Zodat we de tweede editie van de Taolbèttel volgend jaar nog beter kunnen maken.
  Èègewèès is ok wèès winnaar van de Taolbèttel 
15 november '15 
Na een spannende shootout-vraag is het team Èègewèès is ok wèès winnaar van de Taolbèttel geworden. Angela van Abeelen won voor de derde keer het Dikteej, na eerder in 2012 en 2013 de Cees Robben Trofee gewonnen te hebben.
  Tilburgs Kuifje-album verkrijgbaar vanaf 13 november 2015
30 oktober '15
Het boek De avventure van Kuifje: De sieraoj van Bianca Castafiore zal vanaf 13 november verkrijgbaar zijn. Softcover en ongenummerde hardcover exemplaren zijn in de boekhandel te koop; een gelimiteerde hoeveelheid genummerde hardcover exemplaren zijn bij de Stichting Tilburgse Taol te bestellen.
  Inschrijving Tilburgse Taolbèttel 2015 geopend en kaartverkoop gestart
13 september '15
Op 14 november is het weer zover. Dan zal voor de tweede keer de Tilburgse Taolbèttel gehouden worden in MFA De Symfonie. Teams van vijf personen gaan dan weer met elkaar de strijd aan om de titel ‘Et Biste Bèttel Tiem’. In vijf rondes met spel en sensatie, moeten de teams vragen beantwoorden over Tilburg en de Tilburgse taol, om daarmee zoveel mogelijk punten te vergaren. Een van de onderdelen van de Taolbèttel is het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol. Van ieder team mag één persoon meeschrijven om zo extra punten te verdienen voor het team. 
Lees meer...
  De Coppele glansrijk winnaar van Kènderkwèèk
15 april '15
Leeftijd zegt niet alles. Het was dit jaar de jongste groep leerlingen die er met de wisselbokaal van Kènderkwèèk vandoor ging. Groep 6 van basisschool De Coppele uit Oisterwijk werd de glansrijke winnaar van de negende editie van het dialectliedjesfestival dat de Stichting Tilburgse Taol en Factorium Podiumkunsten jaarlijks organiseren.
Afsluitend festival Kènderkwèèk op 15 april in Euroscoop
6 april '15
Het afsluitende festival van het liedjesfestival Kènderkwèèk vindt plaats op woensdagochtend 15 april vanaf 9.00 uur in Euroscoop. Meer informatie en kaartverkoop via de speciale website: www.kenderkweek.nl 
Taalklas gaat in mei van start
30 maart '15
Hoewel het Tilburgs Grôot Dikteej pas plaatsvindt op 14 november 2015, organiseert de Stichting Tilburgse Taol het komende half jaar voor de vijfde keer lessen om nieuwe cursisten klaar te stomen voor de grote proef.
Kuifje in het Tilburgs
6 februari '15
De Stichting Tilburgse Taol werkt samen met Kuifje-liefhebber Hans-Georg van Liempd en enkele vertalers aan een Tilburgse uitgave van Kuifje. We zijn nog op zoek naar sponsors of voorfinanciers. Lees meer
   
2014
  Esther Nagetaal wint Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol 
27 oktober '14 
Het 21e Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol is gewonnen door Esther Nagtegaal. De tweede plaats was voor José van Lieshout en derde werd Erik van Osch. De tekst van het dikteej staat hier.
Sjèk Sjèk èn de Vloejkes winnaar van de eerste Tilburgse Taolbèttel 
27 oktober '14 
De 1e Tilburgse Taolbèttel is gewonnen door het team Sjèk Sjèk èn de Vloejkes. Dit team bestond uit onder meer voormalig tweevoudig Dikteej-winnaar Hans Hessels en nieuwbakken Dikteej-winnares Esther Nagtegaal. Het team eindigde na een spannende strijd met een gelijk puntenaantal als team Boekenschop. Teamcaptain Hans Hessels beantwoordde de beslissende vraag beter. Fotoverslag van de avond.
Scholen gezocht voor deelname aan Kènderkwèèk
1 oktober '14 
Voor de editie van Kènderkwèèk die tijdens het schooljaar 2014/2015 plaats zal vinden zijn we op zoek naar scholen. Het gaat om klassen uit de bovenbouw (of om koorklassen van maximaal 35 leerlingen).

Doe mee met Tilburgse Taolbèttel op 25 oktober 2014
24 augustus '14
Ieder jaar organiseert de Stichting Tilburgse Taol het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol. Dit jaar krijgt het Dikteej een nieuw jasje. We gaan er een echte Taolbèttel van maken.

‘Taolklas’ voor het Tilburgs Grôot Dikteej van start gegaan       
24 april '14
Een elftal deelnemers is op woensdag 23 april begonnen aan de Taolklas.

OBS De Blaak wint achtste Kènderkwèèk
10 april '14
Het was lang spannend wie de achtste editie van Kènderkwèèk zou gaan winnen, maar uiteindelijk sprak wethouder Marjo Frenk het verlossende woord: OBS De Blaak ging met de wisselbokaal aan de haal.
Opfrisaovend Tilburgse Taol
30 september '14
Op woensdag 15 oktober om 20.00 uur organiseren we een “opfrisaovend” om het schrijven van de Tilburgse Taol (weer) onder de knie te krijgen.
Kaartverkoop gestart voor liedjesfestival Kènderkwèèk op 9 april 2014
25 maart'14
De kaartverkoop is van start gegaan voor het liedjesfestival Kènderkwèèk dat op 9 april in Euroscoop gehouden wordt.
  ‘Taolklas’ voor het Tilburgs Grôot Dikteej start in april      
14 februari '14
Hoewel het Tilburgs Grôot Dikteej pas plaatsvindt eind oktober, organiseert de Stichting Tilburgse Taol voor de vierde keer lessen om nieuwe cursisten klaar te stomen voor de grote proef.