Taolbèttel

Inschrijving Tilburgse Taolbèttel 2018 geopend en kaartverkoop gestart


Op 3 november vieren we ons eerste lustrum! Dan zal voor de vijfde keer de Tilburgse Taolbèttel gehouden worden. Een bijzondere editie dus en die heeft ook nog eens een zilveren randje. Tijdens deze Taolb1ettel zal het 25ste Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol plaatsvinden. De ‘gezèllegsten aovend van Tilburg’, georganiseerd door de Stichting Tilburgse Taol in de grote zaal van Factorium, daar moet je toch bij zijn!

Net als voorgaande jaren zullen teams van vijf personen met elkaar de strijd aangaan voor de titel ‘Et Biste Bèttel Tiem’. Verschillende rondes met spel en sensatie worden afgewisseld met entertainment. De teams beantwoorden vragen over Tilburg en de Tilburgse taol om daarmee zoveel mogelijk punten te vergaren. Met een speciale ‘sjèllensj’ kunnen de teams extra punten verdienen. Van ieder team mag 1 deelnemer meeschrijven aan het dikteej waarmee wellicht de doorslaggevende punten voor het team gewonnen kunnen worden.

[[ De spelattributen bij de Taolbèttel zijn mede mogelijk gemaakt door Dozenhandel Brabant BV.]] 25ste Dikteej
Het 25ste Dikteej wordt voorafgaand aan de Taolbèttel afgenomen. Naast de afgevaardigden van de Bètteltiems kunnen ook individuele dikteejschrijvers zich inschrijven. In alle 25 jaren is het nog niemand gelukt om het dikteej foutloos te schrijven. Wie weet, lukt het de 25ste keer wel! Tijdens de Taolbèttel zal de winnaar bekend worden gemaakt en zal het dikteej worden voorgedragen door de schrijver, wiens naam we nu nog even geheim houden. We kunnen al wel verklappen dat dit zilveren dikteej is geschreven door wel ‘en verrèkkes bekènde meens’.

Schrijf je nu in!
De inschrijving voor teams en individuele dikteejschrijvers is geopend en loopt tot uiterlijk 15 oktober (maximaal 10 teams). De kosten voor deelname zijn slechts €40,- per team van vijf personen. Dikteejschrijvers kunnen zich aanmelden via secretaris@tilburgsetaol.nl  (deelname is €10 inclusief entree voor de Toalbèttel). Agge den irste zèèt, hèdde de biste plòtse. Dus gift oe tiem vendaog nòg op!Komde kèèke?
Als toeschouwer de Tilburgse Taolbèttel beleven? Ook dat kan. Kaarten kunnen in de voorverkoop gekocht worden via het tikketketoor. Bestel en betaal uw kaarten vóór 1 november. De kosten zijn  slechts € 10,- per kaart. Wanneer er nog kaarten beschikbaar zijn, kunnen deze op de avond zelf aan de zaal worden gekocht.  Maar er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar in de zaal.

Meer over de Tilburgse Taolbèttel 2018
Zaterdag 3 november 2018
Factorium, Koningsplein 11A
19.00 uur Start Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol - alleen voor schrijvers, niet voor publiek
20.00 uur Start Taolbèttel
Algemene informatie over de Taolbèttel en het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol

Taolbèttel
Ieder jaar, op de eerste zaterdag van november, organiseert de Stichting Tilburgse Taol de Tilburgse Taolbèttel met daarin het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol. Op deze ‘gezèllegsten aovend van Tilburg’ komt het spelelement sterk aan de orde in de Taolbèttel. Met steeds nieuwe spelrondes en uitdagende opdrachten. De bèttel wordt een echte strijd. 

Wè haawet in?
Verschillende teams strijden met elkaar om de titel ‘Et Biste Bèttel Tiem’, het team met de meeste kennis van onze stad en de Tilburgse Taol. De Taolbèttel wordt gestreden in verschillende rondes, waarin vragen over Tilburg en de Tilburgse Taol de revue passeren. Uiteraard is de belangrijkste ronde het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol. Van ieder team mag een van de leden meeschrijven aan het Dikteej om zo extra punten voor het team te verdienen. Maar er wordt niet alleen gebètteld. Het is een avond vol spel, spanning en sensatie met optredens van diverse artiesten.Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol
De Dikteejschrèèvers gaan een uur voor aanvang van de avond aan de slag met Et Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol. Zo krijgen zij de rust en de ruimte om zich te concentreren op het Dikteej en krijgt de jury daarna extra tijd om alles na te kijken. De deelnemers van de Taolklas doen met dit Dikteej hun ‘eindexamen’ en ontvangen tijdens de avond hun certificaat. De winnaar van het Dikteej ontvangt - net als andere jaren - de Cees Robben bokaal, de wisselbeker voor degene die het Dikteej maakt met de minste fouten. Tijdens een van de rondes van de Taolbèttel komt het Dikteej natuurlijk ook aan bod, maar dan speciaal voor het publiek en als bèttel-onderdeel. 

Alvast oefenen? Bekijk de Dikteejs van de afgelopen jaren.

Vraoge?
Hebt u nog vragen? Stuur een bericht aan info@tilburgsetaol.nl

Eregalerij

Taolbèttel

2017: Meej glaans

Op 4 november 2017 vond in het Midi-theater de 4e Taolbèttel plaats. 12 teams gingen met elkaar de strijd aan. En er kon er maar één de winnaar zijn natuurlijk. Dat werd Tiem 'Meej glaans'. Degene die namens het team meeschreef aan het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol bleek ook de winnaar van dat dikteej te zijn. Het was dezelfde winnaar als afgelopen jaar: John van Krieken. Ervaar deze avond hier opnieuw.

2016: Fèèn Femielie

Aan de Taolbèttel werd deelgenomen door 11 teams. Aan de hand van vragen over de diverse onderdelen van de avond, inclusief het Dikteej, konden de teams punten verdienen. Het uiteindelijk winnende team van de Taolbèttel werd het team Fèèn Femielie. Na de vragenrondes stonden zij gelijk in punten met het team van de Cees Robben Stichting, maar omdat hun teamcaptain bij het Dikteej minder fouten had, zijn zij winnaar geworden van de wisselbeker 2016. Een terugblik op de avond.

2015: Èègewèès is ok wèès 
Na een spannende shootout-vraag is het team Èègewèès is ok wèès winnaar van de Taolbèttel geworden. Dit team van leerkrachten bleek voldoende kennis in huis te hebben om onder andere de winnaars van de eerste Tilburgse Taolbèttel te verslaan. Een terugblik op de avond, in tekst en beeld. 

2014: Sjèk Sjèk èn de Vloejkes 
De 1e Tilburgse Taolbèttel werd gewonnen door het team Sjèk Sjèk èn de Vloejkes. Dit team bestond uit onder meer voormalig tweevoudig Dikteej-winnaar Hans Hessels en nieuwbakken Dikteej-winnares Esther Nagtegaal. Het team eindigde na een spannende strijd met een gelijk puntenaantal als team Boekenschop. Teamcaptain Hans Hessels beantwoordde de beslissende vraag beter. Fotoverslag van de avond.

 

Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol

Winnaars van het Dikteej van de afgelopen jaren: 


2017: John van Krieken

2016: John van Krieken

2015: Angela van Abeelen

2014: Esther Nagtegaal

2013: Angela van Abeelen

2012: Angela van Abeelen

2011: Hans Hessels

2010: Hans Hessels

2009: Petra Robben

2008: Petra Robben

2007: Petra Robben

2006: Henriëtte Vunderink

2005: Henriëtte Vunderink

2004: Henriëtte Vunderink