Taolbèttel

Vanwege de maatregelen van het RIVM in verband met COVID-19 is het voor ons niet mogelijk om activiteiten op te zetten voor een Taolbèttel en een Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol.
Zodra dit weer mogelijk is laten wij u dit weten via deze site.

De Tilburgse Taolbèttel 2019 vindt plaats op zaterdagavond 26 oktober 2019 om 20.00 uur in Factorium. Tijdens deze Taolbèttel strijden verschillende teams om de titel ‘Et Biste Bèttel Tiem’. Een belangrijk onderdeel van de avond is het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol.


Doede ok meej? Òf komde kèèke?
De inschrijving voor teams en individuele dikteejschrijvers is geopend en loopt tot uiterlijk 1 september. De kosten voor deelname zijn slechts €40,- per team van vijf personen (maximaal 10 teams). Inschrijven van teams kan via ons Ticketkantoor.

Dikteejschrijvers kunnen zich aanmelden via secretaris@tilburgsetaol.nl (deelname is €10 inclusief entree voor de Toalbèttel).

Zörregt dègge op tèèd oew intreejkòrtjes bestèlt, want vol is vol.

Taolbèttel
Ieder jaar organiseert de Stichting Tilburgse Taol de Tilburgse Taolbèttel met daarin het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol. Deze ‘gezèllegsten aovend van Tilburg’ staat bol van teamstrijd, entertainment en de Tilburgse Taol.

Diejen bèttel, wè haawet in?
Verschillende teams strijden met elkaar om de titel ‘Et Biste Bèttel Tiem’, het team met de meeste kennis van Tilburg en vooral de Tilburgse Taol. De Taolbèttel wordt gestreden in verschillende rondes, waarin vragen over Tilburg en de Tilburgse Taol de revue passeren. Uiteraard is de belangrijkste ronde het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol. Van ieder team mag een van de leden meeschrijven aan het Dikteej om zo extra punten voor het team te verdienen. Maar er wordt niet alleen gebètteld. Het is een avond vol spel, spanning en sensatie met optredens van artiesten.


Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol
De Dikteejschrèèvers gaan een uur voor aanvang van de avond aan de slag met Et Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol. Zo krijgen zij de rust en de ruimte om zich te concentreren op het Dikteej en kan de jury daarna alle ‘stripkes’ en ‘huudjes’ nakijken. De deelnemers van de Taolklas doen met dit Dikteej hun ‘eindexamen’ en ontvangen tijdens de avond hun certificaat. De winnaar van het Dikteej ontvangt - net als andere jaren - de Cees Robben bokaal, de wisselbeker voor degene die het Dikteej maakt met de minste fouten. Tijdens een van de rondes van de Taolbèttel komt het Dikteej natuurlijk ook aan bod, maar dan speciaal voor het publiek en als bèttel-onderdeel.

Alvast oefenen? Bekijk de Dikteejs van de afgelopen jaren.

Vraoge?
Hebt u nog vragen? Stuur een bericht aan info@tilburgsetaol.nl.


De spelattributen bij de Taolbèttel zijn mede mogelijk gemaakt door Dozenhandel Brabant BV.

Eregalerij

Taolbèttel

2018: Meej Glaans
De lustrumeditie van de Taolbèttel was een groot succes. De warme onthaal in het Factorium, fantastische optredens van Vandiekomsa en The Jukebox Boys en sfeermaker Rens Merkelbach zorgden voor een zeer geslaagde avond. De Taolbèttel bracht nieuwe spelonderdelen, maar leidde tot dezelfde winnaars: Meej Glaans was Et biste bètteltiem. Kijk terug op deze lustrumeditie.

2017: Meej glaans

Op 4 november 2017 vond in het Midi-theater de 4e Taolbèttel plaats. 12 teams gingen met elkaar de strijd aan. En er kon er maar één de winnaar zijn natuurlijk. Dat werd Tiem 'Meej glaans'. Degene die namens het team meeschreef aan het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol bleek ook de winnaar van dat dikteej te zijn. Het was dezelfde winnaar als afgelopen jaar: John van Krieken. Ervaar deze avond hier opnieuw.

2016: Fèèn Femielie

Aan de Taolbèttel werd deelgenomen door 11 teams. Aan de hand van vragen over de diverse onderdelen van de avond, inclusief het Dikteej, konden de teams punten verdienen. Het uiteindelijk winnende team van de Taolbèttel werd het team Fèèn Femielie. Na de vragenrondes stonden zij gelijk in punten met het team van de Cees Robben Stichting, maar omdat hun teamcaptain bij het Dikteej minder fouten had, zijn zij winnaar geworden van de wisselbeker 2016. Een terugblik op de avond.

2015: Èègewèès is ok wèès 
Na een spannende shootout-vraag is het team Èègewèès is ok wèès winnaar van de Taolbèttel geworden. Dit team van leerkrachten bleek voldoende kennis in huis te hebben om onder andere de winnaars van de eerste Tilburgse Taolbèttel te verslaan. Een terugblik op de avond, in tekst en beeld. 

2014: Sjèk Sjèk èn de Vloejkes 
De 1e Tilburgse Taolbèttel werd gewonnen door het team Sjèk Sjèk èn de Vloejkes. Dit team bestond uit onder meer voormalig tweevoudig Dikteej-winnaar Hans Hessels en nieuwbakken Dikteej-winnares Esther Nagtegaal. Het team eindigde na een spannende strijd met een gelijk puntenaantal als team Boekenschop. Teamcaptain Hans Hessels beantwoordde de beslissende vraag beter. Fotoverslag van de avond.

 

Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol

Winnaars van het Dikteej van de afgelopen jaren: 

2018: John van Krieken

2017: John van Krieken

2016: John van Krieken

2015: Angela van Abeelen

2014: Esther Nagtegaal

2013: Angela van Abeelen

2012: Angela van Abeelen

2011: Hans Hessels

2010: Hans Hessels

2009: Petra Robben

2008: Petra Robben

2007: Petra Robben

2006: Henriëtte Vunderink

2005: Henriëtte Vunderink

2004: Henriëtte Vunderink